Luftgevärsskytte 4,5mm

 

Vår populäraste och största gren, speciellt bland ungdomar. Luftgevärsskytte utövas inomhus, mestadels under perioden september - april. Avståndet till tavlan är 10 meter. På en träningsomgång skjuter man oftast 20 eller 40 skott plus inskjutningsskott (provskott). Tävlingar omfattar oftast 40 skott, plus provskott, under en skjuttid av 45-75 minuter. Det finns 2 olika typer av banor man kan skjuta på, manuella banor med papperstavlor och elektroniska tavlor där resultatet presenteras på en monitor.

        

Åldersgruppen 7 - 13 år och nybörjare skjuter luftgevär sittande med stöd. I sittande luftgevärsskytte tävlar man i klasserna: L7, L9, L11, L13, L15r. L står för Luftgevär och siffran för maxåldern innevarande år. L7 - L13 är sittande med stöd, L15r sittande med remstöd. När man är omkring 13 - 15 år och känner att man behärskar geväret börjar man skjuta sittande med rem eller stående. 

De äldre, över 15 år skjuter i stående skjutställning. I stående tävlar man i klasserna L15s, L17, L20, L Junior, L Senior och L Veteran. 

 


Vanlig tavla

Ett luftgevär väger 5 - 5,5 kilo. Luftgeväret komprimerar vid laddning den mängd luft det krävs för att skjuta iväg kulan. Det finns idag även gevär med en behållare av förkomprimerad luft, behållaren räcker till ca 200 skott, därefter måste den fyllas på. Påfyllning av luft sker med handpump eller elektrisk kompressor. Utgångshastigheten på kulan i  luftgevären ligger mellan 160 - 170 m/s. Kulorna har en kaliber (diameter) av 4,5 mm, och består av bly. Tavlorna är 10-ringade och 10:an är 0,5 mm i diameter. För att variera skjutandet finns olika typer av andra tavlor att använda, ex tavlor med fältskyttefigurer. För att köpa luftgevär behöver man inte vapenlicens, utan det räcker att man är 18 år.


Fältskyttetavla

De största tävlingarna i Västerbotten heter UME-Kulan och Vindelnskyttet.

 

 

Skyttiaden är Sveriges största skyttetävling på luftgevär. Arrangör är Svenska Skyttesportförbundet. Tävlingen genomförs i flera olika omgångar. Första omgången genomförs på föreningsnivå, där de bästa skyttarna sedan går vidare till Distriktsomgången, de bästa i varje klass går sedan vidare till Regionomgången, från den omgången går de bästa vidare till Riksfinalen.

Tjejer och killar tävlar på lika villkor i Skytte, exempel Skyttiaden ....

* I Förbundsomgången 2013, var 14 av 21 medaljörer tjejer. 
* I Regionomgången 2013, var 14 av 21 medaljörer tjejer. 
* I Riksfinalen 2013, var 13 av 21 medaljörer tjejer.

----> Detta visar på att tjejer och killar kan tävla i samma klass på lika villkor. 

 

                   

En variant på luftgevärsskytte är "Falling Target", en ny gren inom skyttet. I Falling Target skjuter man på självmarkerande fallmål (liknande skidskyttemål). Man använder samma gevär som vid vanligt luftskytte och skjuter även här på avståndet 10 meter. Svarta riktpricken har samma storlek som vanliga luftgevärstavlor, men för att få "träff" behöver man få kulan genom ett hål mitt i svarta pricken. Hålen har en storlek på 3 - 10 mm beroende på skjutställning och klasstillhörighet. 

Tävlingsgrenen är en unik och spännande, där de åtta bästa skyttarna möts i kvarts- och semifinaler. De två bästa möts sedan i en spännande final. 1996 fick denna nya gren SM status, då det första JSM arrangerades.

 

I skytte tävlar tjejer och killar på lika villkor !


Till hemsidan - www.AC-Skytte.com

[Spam-skyddad Epostadress]

Uppdaterad 2014-10-09